Καρκίνος Του Πνεύμονα

Σύμφωνα με το Cancer Research UK, o καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί τη τρίτη συχνότερη μορφή καρκίνου στην Αγγλία με μεγαλύτερο από το 70% των περιπτώσεων να οφείλονται σε κατανάλωση προϊόντων καπνού. Στην Ελλάδα, με βάση επιδημιολογικά στοιχεία του 2020, ο πιο διαδεδόμενος  τύπος είναι ο καρκίνος του πνεύμονα, αντιπροσωπεύοντας το 14% των διαγνώσεων καρκίνου στη χώρα. Ταυτόχρονα, ο καρκίνος του πνεύμονα αποτελεί την κύρια αιτία θανάτου από καρκίνο αντιπροσωπεύοντας περίπου το 27% των συνολικών περιπτώσεων.

 ανατομια αναπνευστικου συστηματος.

Πηγή: ESMO

 

Τύποι Καρκίνου του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα συνήθως ξεκινά από κύτταρα που επενδύουν τις αεροφόρους οδούς στον πνεύμονα, όπως οι βρόγχοι, τα βρογχιόλια και οι κυψελίδες. Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι καρκίνου του πνεύμονα:

  • Ο Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΚΠ), οποίος οφείλει το όνομά του στο μικρό μέγεθος των κυττάρων από τα οποία αποτελείται
  • Ο Μη Μικροκυτταρικός Καρκίνος του Πνεύμονα (ΜΜΚΠ), ο οποίος είναι ο πιο κοινός τύπος καρκίνου του πνεύμονα και αποτελεί το 80–90% των περιπτώσεων (Planchard et al., 2018).

Οι τρεις κύριοι ιστολογικοί υπότυποι του ΜΜΚΠ είναι:

  • Αδενοκαρκίνωμα (40% των περιπτώσεων), το οποίο συνήθως ξεκινά από τα αδενικά κύτταρα που καλύπτουν τους αεραγωγούς και εκκρίνουν βλέννη.
  • Πλακώδες καρκίνωμα (SCC): Περίπου το 25–30% όλων των καρκίνων του πνεύμονα αφορούν πλακώδη καρκινώματα. Αυτός ο τύπος καρκίνου αναπτύσσεται στα πλακώδη κύτταρα που καλύπτουν την εσωτερική επιφάνεια των αεραγωγών και στην πλειονότητα των περιπτώσεων προκαλείται από το κάπνισμα.
  • Μεγαλοκυτταρικό (αδιαφοροποίητο) καρκίνωμα (10-15% των περιπτώσεων).

 

Αίτια και παράγοντες κινδύνου

 

Α. Κάπνισμα

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, περίπου 7 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα οφείλονται στο κάπνισμα, είτε ενεργητικό είτε παθητικό. Ακόμη και το ελαφρύ ή περιστασιακό κάπνισμα αυξάνει σημαντικά τον κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. Επίσης, τόσο η ποσότητα καπνίσματος όσο και τα χρόνια που κάποιος είναι ενεργός καπνιστής σχετίζονται με την ανάπτυξη του εν λόγω καρκίνου.

Β. Χημικές ουσίες

Ορισμένες ουσίες οι οποίες έχουν αποδειχθεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του πνεύμονα είναι: ο αμίαντος, το πυρίτιο, το ραδόνιο και τα καυσαέρια ντίζελ. 

  1. Ο αμίαντος αν και έχει απαγορευτεί στην Ελλάδα από το 1999 με την κοινοτική Οδηγία 1999/77/EC, ορισμένοι εργαζόμενοι σε παλαιότερα κτίρια ενδέχεται να εξακολουθούν να είναι εκτεθειμένοι σε αυτόν. Μεγαλύτερο κίνδυνο διατρέχουν τα επαγγέλματα που εκτίθενται επανειλημμένως στον αμίαντο, όπως ανθρακωρύχοι, οικοδόμοι, ναυπηγοί και μηχανικοί, καθώς και εκείνοι που έρχονται σε επαφή μαζί του κατά τη διάρκεια της εργασίας τους χωρίς να το γνωρίζουν (υδραυλικοί, ξυλουργοί, σοβατζήδες κ.λπ.).
  2. Το πυρίτιο χρησιμοποιείται σε ορισμένες βιομηχανίες κατασκευών και υλικών, όπως  η υαλουργία και η τοιχοποιία. Τα άτομα που έχουν εργαστεί ως κτίστες μπορεί να έχουν ελαφρώς αυξημένο κίνδυνο καρκίνου του πνεύμονα. 
  3. Άτομα που εκτίθενται τακτικά στα καυσαέρια του κινητήρα ντίζελ μέσω της δουλειάς τους, π.χ επαγγελματίες οδηγοί και μηχανικοί,  έχουν υψηλότερο κίνδυνο να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα
  4. Το αέριο ραδόνιο αποτελεί ένα φυσικά ραδιενεργό αέριο που προέρχεται από μικροσκοπικές ποσότητες ουρανίου και εντοπίζεται σε ορισμένα πετρώματα και εδάφη. Το αέριο ραδονίου μπορεί να συσσωρευτεί σε σπίτια και άλλα κτίρια. Η έκθεση σε υψηλά επίπεδα ραδονίου θεωρείται ένας σημαντικός αιτιολογικός παράγοντας για ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, οι οποίοι δεν έχουν καπνίσει ποτέ.

Γ. Ατμοσφαιρική Ρύπανση

Αν και είναι γνωστό ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του πνεύμονα, είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι η έκθεση στην εξωτερική ατμοσφαιρική ρύπανση ευθύνεται για περίπου 1 στις 10 περιπτώσεις καρκίνου του πνεύμονα παγκοσμίως.

Δ. Πνευμονοπάθεια

Διαφορες πνευμονικές παθήσεις συντελούν σε αυξημένες πιθανότητες για εμφάνιση  καρκίνου του πνεύμονα, ο κίνδυνος όμως είναι συνήθως υψηλότερος στους καπνιστές. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να είναι η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και η ιδιοπαθής πνευμονική ίνωση (IPF).

Ε. Γενετική Προδιάθεση

Η ύπαρξη οικογενειακού ιστορικού καρκίνου του πνεύμονα, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης του και σε άλλα μέλη της οικογένειας σε κάποιο βαθμό. Σε άτομα που έχουν γενετική προδιάθεση για καρκίνο του πνεύμονα, το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο περαιτέρω.

 

Συμπτώματα Καρκίνου του Πνεύμονα

Ο καρκίνος του πνεύμονα δεν εμφανίζει πάντα συμπτώματα στα αρχικά στάδια. Επίσης, πολλά από τα συμπτώματα που θα εμφανιστούν μπορεί να σχετίζονται και με άλλες ιατρικές παθήσεις, ωστόσο ο έγκαιρος εντοπισμός του συνεπάγεται και την καλύτερη διαχείρισή του.  

Τα πιο κοινά συμπτώματα του καρκίνου του πνεύμονα είναι:

  • Έντονος βήχας που επιμένει
  • Δύσπνοια, δυσκολία στην αναπνοή
  • Βήχας με φλέματα (πτύελα) τα οποία περιέχουν αίμα 
  • Θωρακικός πόνος
  • Θωρακικές εμμένουσες λοιμώξεις 
  • Απώλεια όρεξης
  • Κόπωση
  • Απώλεια βάρους

 

Σταδιοποίηση Καρκίνου του Πνεύμονα

Με τη σταδιοποίηση οι γιατροί είναι σε θέση να αξιολογήσουν την έκταση του όγκου, αλλά και να εξάγουν χρήσιμα συμπεράσματα για την πρόγνωση του ασθενούς, με άλλα λόγια την πιθανότητα ίασης ή υποτροπής. Για τη σταδιοποίηση του καρκίνου του πνεύμονα χρησιμοποιείται το σύστημα σταδιοποίησης ΤΝΜ. Ο συνδυασμός του μεγέθους της πρωτοπαθούς εστίας (Τ), η διήθηση ή μη των λεμφαδένων (Ν) και η μετάσταση του καρκίνου σε άλλα όργανα του σώματος (Μ), ταξινομούν τον καρκίνο σε ένα από τα παρακάτω στάδια:

Στάδιο I: Ο όγκος εντοπίζεται στο πνευμονικό παρέγχυμα και δεν έχει εξαπλωθεί σε περιοχικούς λεμφαδένες.

Στάδιο II: Ο όγκος  δεν έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες αλλά μπορεί να έχει επεκταθεί τοπικά εισχωρώντας σε βρόγχους ή περιβάλλοντες ιστούς όπως. το διάφραγμα. 

Στάδιο III: Ο όγκος έχει εξαπλωθεί σε κοντινούς λεμφαδένες και μπορεί να έχει επεκταθεί και σε βρόγχους ή περιβάλλοντες ιστούς λογου χαρη στο διάφραγμα. 

Στάδιο IV:  Ο όγκος στο συγκεκριμένο στάδιο είναι μεταστατικός, έχοντας επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Ενδέχεται να είναι οποιουδήποτε μεγέθους και να έχει επεκταθεί ή μη σε λεμφαδένες, να βρίσκεται και στους δύο πνεύμονες,  να έχει εξαπλωθεί σε άλλο μέρος του σώματος εκτός της θωρακικής κοιλότητας (π.χ. στο ήπαρ, τα επινεφρίδια, τον εγκέφαλο ή τα οστά),  ή τέλος να έχει προκαλέσει κακοήθη συλλογή υγρού γύρω από την καρδιά ή τον πνεύμονα.

Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου