Μαγνητική & Κλειστοφοβία

Σύμφωνα με το NHS, η κλειστοφοβία μπορεί να επηρεάσει από το 10% μέχρι και το 30% του πληθυσμού κάποια στιγμή στη ζωή τους. Και ενώ τα συμπτώματα της κλειστοφοβίας μπορεί να είναι σχετικά εύκολο να εντοπιστούν, ο εντοπισμός της ρίζας αυτών δεν είναι τόσο απλός.

Πολλές φορές ο φόβος μπορεί να μοιάζει παράλογος και να αιφνιδιάσει ένα άτομο καθώς η κλειστοφοβία τείνει να εμφανίζεται στις πιο απροσδόκητες καταστάσεις. Στην πραγματικότητα, είναι μια κοινή λανθασμένη αντίληψη ότι η κλειστοφοβία αφορά μόνο το να είσαι σωματικά περιορισμένος σε έναν κλειστό χώρο. Οι πάσχοντες από κλειστοφοβία μπορεί να αισθάνονται εξίσου ανήσυχοι όταν βρεθούν κολλημένοι στην κίνηση ή σε ένα πολυσύχναστο εμπορικό κέντρο. Επομένως, το συναίσθημα μπορεί να είναι αρκετά πιο έντονο όταν τα άτομα αυτά βρίσκονται και σε ακόμα πιο περιορισμένο χώρο όπως είναι ένα ασανσέρ ή ο μαγνητικός τομογράφος. 

 

Αν η μαγνητική τομογραφία σας κάνει να νιώθετε ανασφάλεια, θυμηθείτε:

✓ Ο μαγνητικός τομογράφος είναι ένα μηχάνημα ανοιχτό και στα δύο άκρα και συνήθως βρίσκεται σε ένα ευρύχωρο δωμάτιο, γεγονός το οποίο αρκετοί ασθενείς μας έχουν αναφέρει ότι τους έχει κάνει να αισθανθούν καλύτερα. 

✓ Ο ακτινολόγος σας παρακολουθεί μέσω της ειδικής κάμερας, ενώ συνήθως σας ενημερώνει τακτικά σχετικά με τον χρόνο που απομένει σε κάθε σάρωση. Επιπλέον, είναι πιθανό να σας ρωτάει ανά τακτά χρονικά διαστήματα αν είναι όλα εντάξει.

✓ Υπάρχει πάντα και το “κόκκινο κουμπί”. Σε όλα τα διαγνωστικά κέντρα σας δίνεται ένα κουμπί, το οποίο θα κρατάτε για όλη τη διάρκεια της εξέτασης. Εάν σε οποιοδήποτε σημείο αισθανθείτε ότι πρέπει να σταματήσετε δεν έχετε παρά να πατήσετε το κουμπί και οι ακτινολόγοι θα κάνουν αμέσως έλεγχο, για να εξετάσουν ποιο είναι το πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζετε. Εάν κριθεί αναγκαίο, η διαδικασία για να βγείτε από τον τομογράφο θα κρατήσει μόνο λίγα δευτερόλεπτα. 

✓ Όσο περισσότερο ενημερωμένοι είστε για τη διαδικασία της εξέτασης, τόσο πιο ήρεμοι θα αισθάνεστε κατά τη διάρκειά της. Αν η επικείμενη μαγνητική σας προκαλεί άγχος, ειδικά αν είναι η πρώτη σας φορά που θα έρθετε σε επαφή με τον τομογράφο, μπορείτε πάντα να ζητήσετε από το γιατρό σας ή τον ακτινολόγο που θα εκτελέσει την εξέταση, να σας εξηγήσει τις λεπτομέρειες της όλης διαδικασίας ώστε να ξέρετε ακριβώς τι να περιμένετε. Οι περισσότεροι επαγγελματίες υγείας αντιμετωπίζουν τη μαγνητική τομογραφία ως κάτι συνηθισμένο, ωστόσο για εσάς είναι κάτι πρωτόγνωρο και είναι απόλυτα φυσιολογικό να αισθάνεστε ανησυχία. Μόνο αν την εκφράσετε, θα μπορέσει ο γιατρός ή ο ακτινολόγος σας να σας βοηθήσει. 

 

Αν τα παραπάνω δε σας βοηθούν ιδιαίτερα, ετοιμάσαμε μια λίστα με μικρά tricks που ίσως σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα:
  1. Εστιάστε στην αναπνοή σας! Όσο προφανές και αν ακούγεται, η εστιασμένη αναπνοή έχει ευεργετική επίδραση και τείνει να ηρεμεί τους περισσότερους ανθρώπους.
  2. Κλείστε τα μάτια σας! Αν η εξέταση το επιτρέπει μπορείτε να καλύψετε το πρόσωπό σας με μία πετσέτα ή ένα φουλάρι ή να έχετε μαζί σας μια μάσκα ύπνου. Αν όχι, δοκιμάστε απλά να κλείσετε τα μάτια σας. Αυτός ο τρόπος θα σας βοηθήσει να νιώσετε σαν να βρίσκεστε στο σπίτι σας ή σε κάποιο άλλο χώρο στον οποίο να νιώθετε ασφάλεια. Όσο δεν έχετε άμεση οπτική επαφή με το χώρο που βρίσκεστε, τόσο λιγότερο πιθανό είναι να νιώσετε “παγιδευμένοι”.
  3. Ακούστε μουσική! Σε κάποια διαγνωστικά κέντρα υπάρχει η δυνατότητα να ακούτε μουσική κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Αυτό μπορεί να σας αποσπάσει  τη προσοχή και να σας ηρεμήσει. Όταν θα κλείσετε το ραντεβού σας, αν πιστεύετε ότι η μουσική μπορεί να έχει ευεργετική επίδραση σε εσάς, ρωτήστε σχετικά τον υπεύθυνο ώστε να σας ενημερώσει για το αν παρέχεται ή όχι η συγκεκριμένη δυνατότητα.  
  4. Δοκιμάστε τη δική σας τεχνική! Εάν γνωρίζετε ήδη ότι κάτι λειτουργεί για εσάς και μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε πιο όμορφα, μην το παραλείψετε κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Πολλές φορές μπορεί να είναι κάτι πολύ απλό, όπως μια ευχάριστη ανάμνηση, μια αγαπημένη μπλούζα ή ένα μικρό φυλαχτό.
  5. Φέρτε υποστήριξη! Μπορείτε να πάρετε έναν φίλο ή ένα μέλος της οικογένειας σας μαζί σας κατά τη διάρκεια της εξέτασης. Ίσως να μην μπορεί να έρθει μαζί σας στο δωμάτιο της εξέτασης, αλλά πάντα βοηθάει να ξέρετε ότι έξω σας περιμένει ένα οικείο και αγαπημένο πρόσωπο. Βεβαιωθείτε απλά ότι ο άνθρωπος που θα είναι μαζί σας είναι κάποιος που σας καταλαβαίνει και σας ηρεμεί, καθώς πολλές φορές οι συνοδοί μπορεί να έχουν περισσότερο άγχος και από τους ίδιους τους εξεταζόμενους, με αποτέλεσμα το κλίμα που δημιουργείται κατά την αναμονή της εξέτασης να μην είναι ευχάριστο.
  6. Και πάλι, αν η εξέταση το επιτρέπει, μπορείτε να ζητήσετε μια κουβέρτα. Όταν μας σκεπάζει μια κουβέρτα πολλές φορές μας περιβάλλει ένα συναίσθημα ασφάλειας και άνεσης, που θα ανακουφίσει την ένταση της εξέτασης. 
  7. Κάντε διατάσεις! Κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας, θα σας ζητηθεί να είστε όσο το δυνατόν πιο ακίνητοι και αυτό είναι δύσκολο για κάποιους ανθρώπους. Η επιθυμία να τεντωθείτε ή να προσαρμόσετε τη θέση σας ενώ βρίσκεστε στο μηχάνημα μπορεί να είναι πολύ έντονη. Για να το αποφύγετε αυτό, προσπαθήστε να τεντώσετε το σώμα σας κατά τη διάρκεια της αναμονής και, γιατί όχι, να κάνετε και κάποιες διατάσεις, οι οποίες θα σας βοηθήσουν να είστε όσο το δυνατόν πιο άνετα στη συνέχεια ενώ θα βρίσκεστε στο μηχάνημα.
  8. Πάρτε ένα ηρεμιστικό. Μερικές φορές, ανεξάρτητα από την προετοιμασία που έχετε κάνει, το άγχος μπορεί να είναι πολύ μεγάλο για να το καταπολεμήσετε μόνοι σας. Σε αυτήν την περίπτωση, μιλήστε με το γιατρό σας για την κλειστοφοβία σας και ζητήστε ένα ηρεμιστικό για να σας βοηθήσει. Ένα ηρεμιστικό ενδέχεται να σας προκαλέσει υπνηλία, γι αυτό και έχει συμβεί άνθρωποι να αποκοιμηθούν κατά τη διάρκεια της μαγνητικής τομογραφίας. Εάν κάνετε χρήση ηρεμιστικού, μην παραλείψετε να ενημερώσετε το προσωπικό του διαγνωστικού κέντρου, ενώ βεβαιωθείτε ότι έχετε κάποιον να σας γυρίσει στο σπίτι, καθώς δεν θα είναι ασφαλές να οδηγήσετε μετά το τέλος της εξέτασης. 
Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου