Με αφορμή το Δελτίο Έκτακτων Καιρικών Φαινομένων της ΕΜΥ, σχετικά με την άνοδο της θερμοκρασίας στη χώρα τις επόμενες ημέρες, το Υπουργείο Υγείας εξέδωσε σχετικές οδηγίες για την πρόληψη των επιπτώσεων του επερχόμενου καύσωνα. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά τις οδηγίες εδώ.
Αν υποβάλλεστε σε θεραπεία την περίοδο του καύσωνα, παρακάτω θα βρείτε κάποιες επιπλέον οδηγίες που θα πρέπει να εφαρμόσετε, προκειμένου να επηρεαστείτε όσο το δυνατόν λιγότερο από τις ακραίες θερμοκρασίες.
1. Μείνετε Ενυδατωμένοι
Ανεξαρτήτως θερμοκρασίας, είναι πολύ σημαντική η σωστή ενυδάτωση σε ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία. Η μη επαρκής ενυδάτωση μπορεί να οφείλεται στις παρενέργειες της θεραπείας (αλλοίωση γεύσης, ναυτία κά.), οι οποίες μπορεί να καταστήσουν δύσκολο για τον ασθενή να καταναλώνει τροφές και ροφήματα με τον τρόπο που το έκανε συνήθως.
Η διατήρηση της ενυδάτωσης είναι σημαντική για πολλούς λόγους. Το νερό βοηθά το αίμα να μεταφέρει αποτελεσματικά θρεπτικά συστατικά και οξυγόνο σε όλο το σώμα, ενώ παράλληλα βοηθάει στον έλεγχο όχι μόνο της θερμοκρασίας του σώματος, αλλά και της σωστής καρδιακής λειτουργίας και της διατήρησης φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης. Επίσης, ορισμένα φάρμακα χημειοθεραπείας αποβάλλονται από το σώμα μέσω των νεφρών, επομένως είναι σημαντικό για αυτά τα όργανα να έχουν αρκετό νερό για να λειτουργούν σωστά.
Αυτό που θα πρέπει να θυμόμαστε, είναι ότι όταν νιώθουμε δίψα, το σώμα μας έχει ήδη αφυδατωθεί. Και όσο πιο έντονη γίνεται η αίσθηση της δίψας, τόσο περισσότερο χρειάζεται το σώμα μας ενυδάτωση για να συνεχίσει τη φυσιολογική του λειτουργία. Επομένως, θα πρέπει να καταναλώνετε νερό και άλλα δροσερά ροφήματα καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Προτείνουμε να αποφεύγετε ποτά που περιέχουν αλκοόλ ή καφεΐνη (η οποία βρίσκεται πολλές φορές και σε συσκευασμένο κρύο τσάι).
Τέλος, σας προτείνουμε να μιλήσετε με το γιατρό σας σε περίπτωση που αισθάνεστε ναυτία. Έχουμε παρατηρήσει από τους ασθενείς μας, ότι όταν αισθάνονται ναυτία, δεν θέλουν να φάνε ή να πιούνε τίποτα, κάτι που συνήθως οδηγεί σε ακόμα πιο έντονη ναυτία, δημιουργώντας τελικά φαύλο κύκλο.
2. Μιλήστε με το γιατρό σας πριν πάτε για μπάνιο
Αν και σε περιόδους με έντονη ζέστη, το κολύμπι είναι μια ευχάριστη πηγή δροσίας, συμβουλευτείτε το γιατρό σας πριν πάτε για μπάνιο. Για παράδειγμα, αν έχετε υποβληθεί σε ακτινοθεραπεία, ενδέχεται η περιοχή ακτινοβόλησης να είναι πιο ευαίσθητη στα χημικά που χρησιμοποιούνται συνήθως στις πισίνες, όπως το χλώριο. Αντίστοιχα, ασθενείς που βρίσκονται σε ανοσοκαταστολή θα πρέπει να αποφεύγουν να κολυμπούν σε λίμνες ή ποτάμια, καθώς η άνοδος της θερμοκρασίας σε στάσιμα νερά, ευνοεί την ανάπτυξη μικροοργανισμών και βακτηρίων.
3. Αποφύγετε την έκθεση σε έντονες θερμοκρασίες
Ιδανικά, προσπαθήστε να μείνετε σε χώρο με κλιματισμό όλη τη μέρα. Αν, ωστόσο, πρέπει οπωσδήποτε να βγείτε εκτός σπιτιού, προσπαθήστε να:
- Αποφύγετε την έκθεση στον ήλιο τις μεσημεριανές (12μμ – 4μμ) ώρες που η ζέστη είναι ακόμα εντονότερη
- Παρκάρετε το όχημά σας σε σημεία με σκιά
- Φορέσετε βαμβακερό ύφασμα που επιτρέπει στο σώμα να αναπνέει. Επίσης, υπάρχουν ειδικά υφάσματα που δεν συγκρατούν τον ιδρώτα και στεγνώνουν πολύ γρήγορα, διατηρώντας το σώμα δροσερό. Μπορείτε να τα βρείτε σε καταστήματα αθλητικών ειδών με την ένδειξη “dry fit”.
- Αν αντιμετωπίζετε απώλεια μαλλιών λόγω της χημειοθεραπείας, προτιμήστε να φορέσετε ένα βαμβακερό καπέλο ή ένα λεπτό ύφασμα, αντί για περούκα. Ειδικά οι φυσικές περούκες, δεν επιτρέπουν τη εισροή αέρα, με αποτέλεσμα και η θερμότητα να παγιδεύεται εντός.
- Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας.
- Καταναλώστε ηλεκτρολύτες (αθλητικά ποτά ή ταμπλέτα) ώστε να παραμείνετε ενυδατωμένοι.
4. Ακούστε το σώμα σας.
Οι πονοκέφαλοι και η ναυτία, μπορεί να αποτελούν παρενέργειες της χημειοθεραπείας, όμως μπορεί να αποτελούν και σημάδι θερμοπληξίας. Επομένως, ειδικά τις ημέρες του καύσωνα είναι σημαντικό να είστε προσεκτικοί με τα σημάδια που σας δίνει το σώμα σας και να απευθυνθείτε στο γιατρό σας σε περίπτωση που εντοπίσετε κάτι ασυνήθιστο.
Η θερμοπληξία, που προκαλείται από την έκθεση σε υψηλές θερμοκρασίες, μπορεί να αντισταθμιστεί άμεσα με μετακίνηση σε ένα πιο δροσερό περιβάλλον ή με κατανάλωση κρύων ροφημάτων. Τα σημάδια που δείχνουν ότι μπορεί να κινδυνεύετε από θερμοπληξία είναι:
- σπασμοί μυών
- ωχρή επιδερμίδα
- μειωμένη ούρηση
- Εφίδρωση
- ζαλάδα/αδυναμία