Κάθε ασθενής έχει το αναφαίρετο δικαίωμα να επιλέξει τη θεραπευτική προσέγγιση που του ταιριάζει, όχι μόνο στην αντιμετώπιση του καρκίνου αλλά και σε οποιαδήποτε ιατρική πράξη. Μάλιστα, ειδικά στις περιπτώσεις διάγνωσης καρκίνου η επιλογή του χειρουργού ιατρού αλλά και του ογκολόγου που θα σχεδιάσει τη θεραπεία μπορεί να είναι από τις πιο σημαντικές αποφάσεις που θα κληθείτε να λάβετε.
Ωστόσο, πολλοί ασθενείς αισθάνονται αμήχανα στην προοπτική μιας δεύτερης γνώμης καθώς μπορεί να νιώθουν ότι με τον τρόπο αυτό ίσως προσβάλλουν τον αρχικό γιατρό τους, ίσως καθυστερήσουν τη θεραπεία τους ή επιβαρυνθούν επιπλέον οικονομικά σε μια περίοδο με αυξημένα ιατρικά έξοδα. Όμως, είναι σημαντικό κάθε ασθενής να νιώθει 100% σίγουρος για την επιλογή ιατρού που έχει κάνει, προκειμένου να μπορέσει να τον εμπιστευθεί απόλυτα και η δεύτερη γνώμη μπορεί να εξαλείψει τον προβληματισμό γύρω από το “τι θα γινόταν αν….”.
Όταν ένας ασθενής μαθαίνει ότι πάσχει από καρκίνο, αναζητά απαντήσεις. Σε πολλές περιπτώσεις τις απαντήσεις αυτές τις παρέχει ο γιατρός του, όμως σπάνια οι ασθενείς μένουν εκεί. Ακόμα και αν δεν ψάχνουν οι ίδιοι στο διαδίκτυο ή τον Τύπο, σίγουρα θα το κάνουν οι αγαπημένοι τους. Δεν είναι λίγες οι φορές που άτομα από τον κύκλο του ασθενούς μπορεί να του μιλήσουν για άλλους ασθενείς που γνωρίζουν, οι οποίοι κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν την ίδια νόσο και τις θεραπευτικές επιλογές που εκείνοι έκαναν. Πολλές φορές οι οικείοι μας από υπερβολικό ενδιαφέρον, μπορεί να ασκήσουν κριτική στις επιλογές του ιατρού μας και να αμφισβητήσουν το πλάνο του, ανεξάρτητα από το αν οι ίδιοι έχουν ή όχι τις απαραίτητες ιατρικές γνώσεις για να το κάνουν.
Όλος αυτός ο καταιγισμός νέων πληροφοριών από πολλές διαφορετικές πηγές είναι πιθανό να μπερδέψει τον ασθενή και να κλονίσει τη σχέση εμπιστοσύνης που μπορεί να έχει δημιουργηθεί με το γιατρό του. Σε μια τέτοια κατάσταση, η διαδικασία της δεύτερης γνώμης από τον πλευρά του ασθενούς είναι σημαντική, αν όχι αναγκαία, προκειμένου να μπορέσει να προχωρήσει με σιγουριά στα επόμενα βήματα. Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να ζητήσετε μια δεύτερη γνώμη αν:
Πριν πάτε στο ραντεβού για να πάρετε μια δεύτερη γνώμη, συγκεντρώστε όλα τα σχετικά ιατρικά σας αρχεία. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αποτελέσματα από εξετάσεις αίματος και απεικονιστικές εξετάσεις, γνωμάτευση από το χειρουργό, απόφαση ογκολογικού συμβουλίου, αποτελέσματα γονιδιακών εξετάσεων και γενικότερα αρχεία που σχετίζονται με οποιαδήποτε διαδικασία έχετε κάνει μέχρι τώρα σχετικά.
Είναι καλό επίσης να ρωτήσετε το δεύτερο ιατρείο, όταν κλείσετε το ραντεβού σας, εάν τυχόν αποτελέσματα εξετάσεων ή άλλες ιατρικές πληροφορίες χρειάζεται να σταλούν νωρίτερα.
Ακολουθούν μερικές συμβουλές για το πώς να λάβετε όλες τις πληροφορίες που χρειάζεστε κατά τη διάρκεια του ραντεβού:
Η λήψη μιας δεύτερης γνώμης θα σας βοηθήσει να νιώσετε μεγαλύτερη δύναμη και αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις σας για τη θεραπεία. Είναι σημαντικό να λάβετε μια θεραπεία με την οποία συμφωνείτε και καταλαβαίνετε γιατί την ακολουθείτε, και μια δεύτερη ή ακόμα και μια τρίτη ιατρική γνώμη μπορεί να σας βοηθήσει να το πετύχετε αυτό.
Οι υποστηρικτές της δεύτερης γνώμης λένε ότι θα σας βοηθήσει να νιώσετε σίγουροι ότι κάνατε το καλύτερο δυνατό για την υγεία σας. Ωστόσο, είναι επίσης πιθανό να μπείτε σε ένα κυκεώνα όπου θα συνεχίσετε ατέρμονα να αναζητάτε απόψεις και δεν θα αισθάνεστε ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα.
Ξεκινώντας αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να θυμάστε ότι ο σκοπός μιας δεύτερης γνώμης είναι να επιβεβαιώσει μια διάγνωση ή ένα σχέδιο θεραπείας ή και τα δύο. Σε κάποιο σημείο είναι απαραίτητο να αποφασίσετε πού θα πάει το ταξίδι σας για τον καρκίνο. Όταν μια διάγνωση έχει επιβεβαιωθεί και αισθάνεστε ότι εμπιστεύεστε τον γιατρό σας, είναι καιρός να προχωρήσετε.
Είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε ότι ο κάθε γιατρός επικοινωνεί με το δικό του τρόπο, οπότε προσπαθήστε να μην μπερδεύεστε με τους διαφορετικούς τρόπους επικοινωνίας. Ένας ογκολόγος μπορεί να πει ότι υπάρχει 20% πιθανότητα επανεμφάνισης του καρκίνου (ή 20% πιθανότητα υποτροπής) και αυτό μπορεί να σας φοβίσει. Ένας άλλος ογκολόγος μπορεί να το πλαισιώσει διαφορετικά και να πει ότι έχετε 80% πιθανότητες να απαλλαγείτε από τον καρκίνο και να χαρείτε τη ζωή για πολλά ακόμα χρόνια. Πρόκειται για την ίδια πληροφορία, η οποία όμως κοινοποιείται πολύ διαφορετικά. Η πρώτη προσέγγιση είναι πιθανό να σας πείσει να κάνετε κάτι για να μειώσετε την πιθανότητα υποτροπής ενώ η δεύτερη προσέγγιση μπορεί να σας οδηγήσει να κάνετε πιο σκληρές ερωτήσεις σχετικά με τους συμβιβασμούς που μπορεί να συνεπάγεται η συνέχιση μιας δυνητικά εξαντλητικής θεραπείας.
Οι δεύτερες γνώμες μπορούν να σώσουν ζωές συνδέοντας ασθενείς με ειδικούς σε κάθε πτυχή της διάγνωσης και της θεραπείας. Δεν απαιτούνται πάντα, ειδικά για εκείνες τις καταστάσεις όπου υπάρχει μικρή ή καθόλου ασάφεια σχετικά με τη διάγνωση ή τη θεραπεία. Σε πολλές όμως περιπτώσεις, μια δεύτερη γνώμη μπορεί να δώσει τη δυνατότητα στους ασθενείς να αντισταθμίσουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της θεραπείας και να επιλέξουν αυτή που είναι καλύτερή για αυτούς.