Ανοσοθεραπεία: Ενεργοποίηση του Ανοσοποιητικού για την Καταπολέμηση του Καρκίνου

 

Η ανοσοθεραπεία αποτελεί μια ειδική μορφή θεραπείας που στοχεύει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος για την καταπολέμηση διαφόρων ασθενειών. Ενώ η αντιμετώπιση των παθήσεων επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ή την εξάλειψη του παθογόνου μικροοργανισμού, η ανοσοθεραπεία επιδιώκει να καταπολεμήσει την ασθένεια μέσω της ενίσχυσης της άμυνας του ίδιου του οργανισμού. Ως θεραπεία κατά του καρκίνου, η ανοσοθεραπεία έχει επαναπροσδιορίσει τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τον καρκίνο και έχει ανοίξει νέους ορίζοντες στη μάχη κατά της νόσου.

 
Πως λειτουργεί η Ανοσοθεραπεία;

Βασικός στόχος του ανοσοποιητικού συστήματος είναι να προστατεύσει τον οργανισμό από εισβολείς, όπως βακτήρια, ιοί, μύκητες και καρκινικά κύτταρα. Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα εντοπίζει παθολογικά βακτήρια ή ιούς, αντιδρά παράγοντας κάποιες πρωτεΐνες (αντισώματα) που επιτίθενται και καταστρέφουν τους εισβολείς. Με τον τρόπο αυτό διατηρεί τον ανθρώπινο οργανισμό υγιή αποτρέποντας τις ασθένειες. Με παρόμοιο τρόπο το ανοσοποιητικό σύστημα αντιδρά και στην παρουσία καρκινικών κυττάρων.

Μέσω της ανοσοθεραπείας ενεργοποιείται το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με αποτέλεσμα τα λευκά αιμοσφαίρια να μπορούν να αναγνωρίζουν και να επιτίθενται στα καρκινικά κύτταρα. Ωστόσο, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ανοσοποιητικό μας σύστημα έχει τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τον καρκίνο μέχρι ενός σημείου, γεγονός που εξηγεί γιατί ορισμένα άτομα με υγιές ανοσοποιητικό σύστημα εμφανίζουν καρκίνο. Μερικές από τις αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για αυτό είναι:

  • Το ανοσοποιητικό σύστημα δεν αντιμετωπίζει τα καρκινικά κύτταρα ως “εισβολείς”, καθώς δεν έχουν διαφοροποιηθεί αρκετά από τα φυσιολογικά κύτταρα.
  • Το ανοσοποιητικό σύστημα αναγνωρίζει τα καρκινικά κύτταρα, αλλά η αντίδρασή του δεν είναι επαρκής ώστε να τα καταστρέψει.
  • Τα ίδια τα καρκινικά κύτταρα μπορεί  να παράγουν ουσίες, οι οποίες εμποδίζουν το ανοσοποιητικό σύστημα να τα βρει και να τους επιτεθεί.
 
Ποιοι είναι οι Τύποι της Ανοσοθεραπείας;

Οι δύο βασικοί τύποι ανοσοθεραπείας στον καρκίνο είναι:

  1. Η παθητική ανοσοθεραπεία: Ουσίες που διεγείρουν και αυξάνουν την ανταπόκριση του ανοσοποιητικού συστήματος, ώστε εκείνο με τη σειρά του να εντοπίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα π.χ. αναστολείς σημείων ελέγχου (checkpoint inhibitors).
  2. Η ενεργητική ανοσοθεραπεία: Διευκολύνει τα κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος να αναγνωρίσουν και να επιτεθούν στα καρκινικά κύτταρα π.χ. αντικαρκινικά εμβόλια.

Πηγή: Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδας


Τρόπος & Συχνότητα Χορήγησης Ανοσοθεραπείας

Η ανοσοθεραπεία χορηγείται στο νοσοκομείο και σε ειδικά τμήματα ημερήσιας νοσηλείας. Στις περισσότερες περιπτώσεις, η χορήγηση της θεραπείας γίνεται ενδοφλεβίως. Κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι χορήγησης είναι η ενδοκυστική, η τοπική και η από του στόματος χορήγηση.

Τόσο η συχνότητα χορήγησης όσο και η διάρκεια της θεραπείας που θα λάβετε εξαρτώνται από τα εξής:

  • Την αρχική σταδιοποίηση και τον τύπο του όγκου.
  • Το είδος της ανοσοθεραπείας.
  • Την αντίδραση του οργανισμού σας στη θεραπεία.


Η ανοσοθεραπεία μπορεί να χορηγείται σε καθημερινή, εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση. Ανάλογα με το είδος της ανοσοθεραπείας, η διάρκεια χορήγησης κυμαίνεται από λίγα λεπτά έως μία-δύο ώρες. Η χορήγηση της θεραπείας επαναλαμβάνεται σε τακτικά χρονικά διαστήματα, που ονομάζουμε κύκλους, συνήθως κάθε 2, 3 ή 4 εβδομάδες. Η θεραπεία χορηγείται στην πρώτη ημέρα κάθε κύκλου.

Με τη διαδικασία αυτή, το φάρμακο θα ενεργοποιήσει το ανοσοποιητικό σύστημά, ώστε να διευκολύνει την επίθεση του οργανισμού στα καρκινικά κύτταρα. Ακόμα και στα διαλείμματα μεταξύ των θεραπειών, το ανοσοποιητικό παραμένει ενεργοποιημένο και συνεχίζει να επιτίθεται στα καρκινικά κύτταρα, μέχρις ότου ο ασθενής μεταβεί στον επόμενο κύκλο.


Γιατί να υποβληθώ σε Ανοσοθεραπεία;

Κάποια από τα οφέλη της Ανοσοθεραπείας είναι τα παρακάτω:

  • Η ανοσοθεραπεία εκπαιδεύει το σώμα να αναγνωρίζει και να καταστρέφει τα καρκινικά κύτταρα, ενώ σε αντίθεση με τη χημειοθεραπεία, έχει λιγότερη τοξικότητα και δεν καταστρέφει τα φυσιολογικά κύτταρα του οργανισμού.
  • Η ανοσοθεραπεία σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να προσφέρει τη δυνατότητα ακόμα και πλήρους ίασης. 
  • Συμβάλει σημαντικά στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών. Βελτιώνει τα συμπτώματα και τη γενική κατάσταση των ασθενών με ήπιες παρενέργειες, ενώ ταυτόχρονα προσφέρει σημαντική ανταπόκριση και μακροχρόνια αποτελεσματικότητα.
Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου