Η Βιταμίνη D είναι η βιταμίνη που χρειάζεται ο οργανισμός μας, προκειμένου να μπορεί να διατηρεί τα οστά μας υγιή. Τα οστά μας χρειάζονται ασβέστιο για να είναι δυνατά, οπότε το σώμα μας χρειάζεται τη Βιταμίνη D για να απορροφά το ασβέστιο.
Μπορούμε να λάβουμε βιταμίνη D από ορισμένες τροφές όπως το γάλα και τα δημητριακά, οι κρόκοι αυγών και τα ψάρια. Το σώμα μας μπορεί επίσης να παράγει βιταμίνη D όταν εκτίθεται στο ηλιακό φως.
Πρέπει να κάνω ηλιοθεραπεία για να έχω καλά επίπεδα Βιταμίνης D;
Η απάντηση είναι σίγουρα όχι. Η ποσότητα ηλιακού φωτός που απαιτείται για τον καθένα εξαρτάται από το χρώμα του δέρματός του αλλά και από την ώρα της έκθεσης.
Μικρά διαλείμματα στον ήλιο (λεπτά, όχι ώρες) χωρίς αντηλιακό μπορεί να είναι αρκετά για ανθρώπους με πιο ανοιχτό χρώμα δέρματος, ενώ άνθρωποι με πιο σκούρο δέρμα μπορεί να χρειάζονται περισσότερο χρόνο.
Σε κάθε περίπτωση η έκθεση πρέπει να είναι με μέτρο, καθώς η υπερβολική έκθεση χωρίς αντηλιακή προστασία, μπορεί να προκαλέσει εγκαύματα ενώ αυξάνει τις πιθανότητες για καρκίνο του δέρματος.
Πηγή Εικόνας: Cancer Research UK
Ποιοι άνθρωποι έχουν περισσότερες πιθανότητες για έλλειψη σε Βιταμίνη D;
Από την έναρξη της πανδημίας και μετά, πολλοί είναι οι άνθρωποι που αύξησαν σημαντικά τον χρόνο που περνάνε στο σπίτι. Αυτή η έλλειψη σε ηλιακή έκθεση αύξησε τον κίνδυνο έλλειψης σε Βιταμίνη D.
Τα άτομα που έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη σε Βιταμίνη D είναι συνήθως:
- Άνθρωποι με σκούρο δέρμα
- Άνθρωποι που περνούν ελάχιστο χρόνο στον ήλιο, για παράδειγμα άνθρωποι που βρίσκονται σε καθεστώς τηλεργασίας κλπ.
- Άνθρωποι που συνηθίζουν να φοράνε όλο το χρόνο ρούχα που καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του σώματός τους
- Άνθρωποι άνω των 65 ετών
- Έγκυες και Θηλάζουσες
- Βρέφη και παιδιά κάτω των 4 ετών.
Μπορεί η έλλειψη Βιταμίνης D να προκαλέσει καρκίνο;
Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να συνδέουν την εμφάνιση καρκίνου με τα χαμηλά επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό του. Ωστόσο, η έλλειψη Βιταμίνης D μπορεί να ευθύνεται για άλλες παθήσεις όπως ραχίτιδα σε παιδιά ή παθήσεις των οστών για τους ενήλικες.
Συμπερασματικά, τα συμπληρώματα Βιταμίνης D είναι χρήσιμα στην πρόληψη κάποιων παθήσεων, ωστόσο δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η χορήγησή τους μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου. Σε κάθε περίπτωση, αν σας ανησυχούν τα επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό σας, θα σας προτείναμε να επικοινωνήσετε με τον γιατρό που σας παρακολουθεί.
Ποιο το όφελος της Βιταμίνης D σε ανθρώπους που βρίσκονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου;
Αν και τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D δεν έχει αποδειχθεί ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, επιστημονικές μελέτες έχουν δείξει ότι μπορεί να είναι εξαιρετικά ωφέλιμα σε ασθενείς που βρίσκονται σε θεραπεία κατά του καρκίνου. Για παράδειγμα, μια έρευνα σε ασθενείς που έχουν διαγνωσθεί με προχωρημένο καρκίνο του παχέος εντέρου έδειξε ότι τα αυξημένα επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό τους, ενδέχεται να συνδέονται με καλύτερα ποσοστά πρόγνωσης.
Ακόμα, έρευνες προτείνουν σε ασθενείς με καρκίνο παχέος εντέρου που βρίσκονται σε διαδικασία χημειοθεραπείας να ενισχύσουν τον οργανισμό τους με συμπληρώματα Βιταμίνης D, μιας και η χημειοθεραπεία έχει αποδειχθεί ότι έχει αρνητική επίδραση στα επίπεδα Βιταμίνης D στον οργανισμό. Σύμφωνα με το World Cancer Research Fund, τα υψηλά επίπεδα Βιταμίνης D συνδέονται με μειωμένο αίσθημα κούρασης και καλύτερη ποιότητα ζωής για ασθενείς που έχουν ολοκληρώσει τη θεραπεία τους.
Πώς μπορώ να αυξήσω τα οφέλη της ηλιακής έκθεσης και να μειώσω τις αρνητικές επιπτώσεις της ηλιακής ακτινοβολίας;
Παρ΄ όλες τις ευεργετικές επιδράσεις της Βιταμίνης D για τον οργανισμό μας, είτε βρισκόμαστε είτε όχι σε διαδικασία θεραπείας κατά του καρκίνου η έκθεση στον ήλιο ενέχει σημαντικούς κινδύνους, τους οποίους είναι σημαντικό να μπορέσουμε να ελαχιστοποιήσουμε. Εκτός και αν το χρώμα του δέρματός μας είναι πολύ σκούρο, θα πρέπει να προστατεύουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία όταν βρισκόμαστε έξω για μεγάλο χρονικό διάστημα.
Ο δείκτης υπεριώδους ακτινοβολίας UV είναι αυτός που μετράμε για να μάθουμε τη ένταση της ηλιακής ακτινοβολίας σε μια συγκεκριμένη περιοχή ώστε να μπορούμε να προφυλαχτούμε από τις βλαβερές επιπτώσεις της. Ακολούθως, στην ιστοσελίδα της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (http://www.emy.gr/emy/en/forecast/deikths_uv) μπορείτε να δείτε τα επίπεδα UV ακτινοβολίας στην τοποθεσία σας, επιλέγοντας τη μέρα και ώρα που σας ενδιαφέρει.
Όσο είναι αυτό εφικτό, θα πρέπει να αποφεύγουμε την έκθεσή μας στον ήλιο τις ώρες αιχμής, δηλαδή τις μεσημεριανές κυρίως ώρες (10.00 π.μ. – 4.00 μ.μ.). Επίσης, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι η παρατεταμένη έκθεση (αυτή που οδηγεί σε μαύρισμα ή έγκαυμα) είναι απίθανο να προσθέσει επιπλέον όφελος στα επίπεδα της Βιταμίνης D στον οργανισμό σας. Η έκθεση μικρών περιοχών του σώματος όπως οι βραχίονες για μικρή χρονική περίοδο συνήθως είναι αρκετή για να προσφέρει στον οργανισμό το επιθυμητό αποτέλεσμα.
Ένα καπέλο με φαρδύ γείσο που σκιάζει αποτελεσματικά το πρόσωπο και το λαιμό, ένα μακρυμάνικο μπλουζάκι ή πουκάμισο και φούστες ή παντελόνια με σφιχτή ύφανση που δεν αφήνουν τις ακτίνες του ηλίου να περάσουν στο δέρμα, είναι τα ρούχα αυτά που μπορούν να προσφέρουν τη μέγιστη προστασία από τις βλαβερές ακτίνες του ήλιου. Επιπλέον, συνιστάται η χρήση αντηλιακού με υψηλό δείκτη προστασίας (SPF>25), ενώ πάντα φροντίζουμε στις εξόδους μας να έχουμε μαζί μας και ένα ζευγάρι γυαλιών ηλίου.