Τι πρέπει να προσέξω στην Κολύμβηση αν υποβάλλομαι σε Θεραπεία;

Στο παρελθόν είχε επικρατήσει η άποψη ότι η ανάπαυση τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τη θεραπεία είναι προτιμότερη. Πλέον, γνωρίζουμε ότι το να παραμείνουμε δραστήριοι βοηθάει στη διαχείριση του πόνου και του αισθήματος κόπωσης που προκαλεί η θεραπεία. Όπως και άλλες μορφές άσκησης, η κολύμβηση είναι εξαιρετική για τη σωματική και ψυχική υγεία, καθώς βοηθά στη βελτίωση της διάθεσης και στη μείωση του άγχους.

Παρ’ όλη την ευεργετική επίδραση της κολύμβησης, όμως, τα άτομα που υποβάλλονται σε θεραπεία, είναι σημαντικό να ενημερώσουν το γιατρό τους και να ζητήσουν εξατομικευμένες οδηγίες, πριν επανέλθουν στην αγαπημένη τους δραστηριότητα. Παρακάτω θα αναφέρουμε κάποιες γενικές συμβουλές ανάλογα με το είδος της θεραπείας που ακολουθείται.

 

Α. Χημειοθεραπεία

Η χημειοθεραπεία επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα. Αυτό σημαίνει ότι ο οργανισμός είναι πιο ευάλωτος σε μολύνσεις και λοιμώξεις, συγκριτικά με την περίοδο πριν τη θεραπεία. Επομένως, κατά τη διάρκεια της χημειοθεραπείας δε συνιστάται το κολύμπι στη θάλασσα, καθώς οι θάλασσες και τα ποτάμια, ακόμα και με αποτελεσματικές μεθόδους απολύμανσης, φιλοξενούν τρισεκατομμύρια μικροοργανισμούς, οι οποίοι μπορούν να εισέλθουν στον οργανισμό μας με κατάποση, εισπνοή ή με επαφή. Δυστυχώς, ούτε οι πισίνες και τα υδρομασάζ αποτελούν λύση, καθώς δεν είναι απολύτως ασφαλή, ακόμα και αν καθαρίζονται και απολυμαίνονται σχολαστικά. Παρά την κοινή πεποίθηση ότι το χλώριο που υπάρχει στις πισίνες σκοτώνει αμέσως όλα τα μικρόβια, ορισμένα από αυτά είναι πολύ ανθεκτικά σ’ αυτόν τον απολυμαντικό παράγοντα.

Εάν έχετε μόλις ολοκληρώσει το χημειοθεραπευτικό σας σχήμα, μπορείτε να συζητήσετε με το γιατρό σας το πότε το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει ανακάμψει αρκετά για να επισκεφθείτε την αγαπημένη σας παραλία.

  1. Την πρώτη φορά που θα κολυμπήσετε μετά τη θεραπεία σας, μπορεί να νιώσετε μια ελαφριά απώλεια αίσθησης στα δάχτυλα των χεριών και των ποδιών σας. Για το λόγο αυτό, θα ήταν προτιμότερο να έχετε μαζί σας ένα μικρό φουσκωτό ή μια σανίδα.
  2. Ξεκινήστε να κολυμπάτε αργά στα ρηχά. Μόλις αισθανθείτε άνετα, αυξήστε σταδιακά την ταχύτητα και την απόσταση, φορά με τη φορά.
  3. Ακούστε το σώμα σας και μην προσπαθήσετε από την αρχή να επανέλθετε στο στάδιο που βρισκόσασταν πριν τη θεραπεία. Εάν αισθανθείτε ότι κουράζεστε, σταματήστε το κολύμπι και κάντε ένα διάλειμμα.
  4. Παραμείνετε ενυδατωμένοι με κατανάλωση υγρών (νερό, φυσικοί χυμοί, φρούτα κοκ) τόσο πριν την κολύμβηση όσο και μετά.
  5. Εάν ο γιατρός σας το επιτρέπει, μπορείτε πριν την πρώτη σας επίσκεψη στη θάλασσα να παρακολουθήσετε μαθήματα Aqua Aerobic στο γυμναστήριο. Σε συνεργασία με το γυμναστή σας μπορείτε να φτιάξετε ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα, ώστε να συνδυάσετε τα οφέλη της άσκησης στο νερό με τη μυική ενδυνάμωση θα είστε ακόμα πιο έτοιμοι για την πρώτη σας βουτιά.

 

Β. Ακτινοθεραπεία

Κατά τη διάρκεια των συνεδριών ακτινοθεραπείας, δε συνίσταται το κολύμπι αλλά ούτε και η έκθεση στον ήλιο. Οι χημικές ουσίες της πισίνας και οι μικροοργανισμοί της θάλασσας θα επιβαρύνουν περαιτέρω το ήδη ερεθισμένο δέρμα.

Παρακάτω θα βρείτε κάποιες γενικές συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, μόλις ο γιατρός σας δώσει το πράσινο φως για να επανέλθετε στην αγαπημένη σας δραστηριότητα.

  1. Συνιστάται να κάνετε ένα καλό ντους μόλις βγείτε από τη θάλασσα ή την πισίνα, προκειμένου να ξεπλύνετε την περίσσεια χλωρίου ή αλμύρας από το δέρμα σας.
  2. Στη συνέχεια, εφαρμόστε ενυδατική λοσιόν, κατά προτίμηση χωρίς άρωμα ή χρωστικές, ώστε το δέρμα να παραμείνει ενυδατωμένο.
  3. Αλλάξτε το μαγιώ σας με ένα στεγνό, αμέσως μετά το κολύμπι. Αν υπάρχει δυνατότητα, είναι προτιμότερο να αλλάξετε με στεγνά και βαμβακερά ρούχα. Συνίσταται, να πλένετε καλά το μαγιώ σας με σαπούνι μετά από κάθε χρήση και να μην το ξεπλένετε απλά.
  4. Αποφύγετε να σκουπίσετε με πετσέτα το ερεθισμένο δέρμα. Προτιμήστε ένα απαλό βαμβακερό ύφασμα για να απορροφήσει την περιττή υγρασία.
  5. Αποφύγετε την αποτρίχωση στην ερεθισμένη περιοχή. Το ξυράφι, το κερί και οι αποτριχωτικές κρέμες θα επιβραδύνουν την επούλωση του δέρματος μετά τη θεραπεία.
  6. Τέλος, ακούστε το σώμα σας! Αν νιώθετε ενόχληση στην ακτινοβολημένη περιοχή, βγείτε από το νερό και δώστε λίγο περισσότερο χρόνο στον οργανισμό σας για να επανέλθει.

 

Γ. Ορμονοθεραπεία

Η μείωση των επιπέδων ορμονών που προκαλείται από την ορμονοθεραπεία, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως η οστεοπόρωση, τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Για το λόγο αυτό, το κολύμπι είναι μια εξαιρετική άσκηση, προκειμένου να ενδυναμωθούν οι μύες και να αυξηθεί η αντοχή των οστών.

Επιπλέον, σύμφωνα με τελευταίες μελέτες το κολύμπι σε κρύα νερά (πχ. ποτάμι), μπορεί να ελαττώσει τις παρενέργειες της ορμονοθεραπείας, όπως οι εξάψεις και οι εφιδρώσεις, καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου