4 Μύθοι Για Την Ηλιακή Ακτινοβολία

Απολαύστε τους καλοκαιρινούς μήνες με ασφάλεια και χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας σε όλες σας τις δραστηριότητες!

4-mithoi-gia-tin-iliaki-aktinovolia

Μύθος: Μόλις µαυρίσει το δέρµα, είναι προστατευµένο από τον ήλιο.

Τι ισχύει: Μόλις µαυρίσει το δέρµα, έχετε την ορατή απόδειξη ότι το δέρµα σας έχει ήδη υποστεί βλάβη από την υπεριώδη ακτινοβολία. Η «προστατευτική δράση» του µαυρισµένου σας δέρµατος ισοδυναµεί µε αντηλιακό που έχει SPF4, εποµένως είναι µηδαµινή.

Μύθος: Η ηλιοθεραπεία είναι απαραίτητη για τη βιταµίνη D.

Τι ισχύει: Σύμφωνα με την Ελληνική Δερματολογική & Αφροδισιολογική Εταιρεία, με το 25% του σώµατος μας εκτεθειµένο στον ήλιο, τον Απρίλιο θα χρειαζόμασταν 11′ και τον Ιούλιο µόλις 7′ έκθεσης στον ήλιο, για να συνθέσει ο οργανισμός μας την απαραίτητη ποσότητα βιταμίνης D. Επομένως, η ηλιοθεραπεία ούτε είναι -ούτε και υπήρξε ποτέ- απαραίτητη µετά τα πρώτα 7′.

Μύθος: Το αντηλιακό δεν είναι απαραίτητο τις ώρες που δεν καίει ο ήλιος.

Τι ισχύει: Ναι µεν οι πιθανότητες ηλιακού εγκαύµατος είναι αυξηµένες το µεσηµέρι, επειδή κορυφώνονται τα επίπεδα της UVB, ωστόσο τα επίπεδα της UVA είναι αυξηµένα καθ’ όλη τη διάρκεια της ηµέρας. Επιπρόσθετα, τόσο η UVA όσο και η UVB ευθύνονται για την ανάπτυξη δερµατικών καρκίνων, οπότε χωρίς την απαραίτητη ηλιοπροστασία κινδυνεύουµε από την ανατολή έως τη δύση του ηλίου.

Μύθος: Δεν µπορεί να καεί κανείς µέσα από τα τζάµια.
Τι ισχύει: Τα τζάµια των οχηµάτων και των κτιρίων τείνουν να δεσµεύουν την UVB, η οποία δρα επιφανειακά στο δέρµα και προκαλεί ηλιακά εγκαύματα, αλλά δεν προστατεύουν από τη UVA, η οποία διεισδύει βαθιά στο δέρµα.
Ακόµα, λοιπόν, κι αν δεν δείτε το δέρµα σας να κοκκινίζει, υπάρχει περίπτωση να έχει υποστεί βλάβη από τον ήλιο.
Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου