Φροντίδα Δέρματος & Ακτινοθεραπεία

Είναι συχνό φαινόμενο ασθενείς που βρίσκονται σε διαδικασία ακτινοθεραπείας να παρατηρήσουν αλλαγές στο δέρμα τους στην περιοχή της ακτινοβόλησης. Αυτές οι αλλαγές μπορεί να είναι: ερυθρότητα, φαγούρα, ξεφλούδισμα ή εξάνθημα. Το μέγεθος της αντίδρασης εξαρτάται από την περιοχή ακτινοβόλησης και τον τύπο του δέρματος. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι κάποιοι ασθενείς δεν εμφανίζουν καθόλου αντίδραση στο δέρμα.

Σε κάθε περίπτωση, το δέρμα σας κατά τη διάρκεια αλλά και μετά το πέρας της ακτινοθεραπείας, χρειάζεται ειδική φροντίδα και έτσι συγκεντρώσαμε κάποιες συμβουλές που ελπίζουν να σας φανούν χρήσιμες. 

 

Πώς μπορώ να περιποιηθώ το δέρμα μου κατά τη διάρκεια της ακτινοθεραπείας;
 • Να πλένεστε με χλιαρό νερό
 • Να προτιμάτε τα ουδέτερα αφρόλουτρα. Προσοχή στα αρωματισμένα προϊόντα που ενδέχεται να περιέχουν αλκοόλη, καθώς μπορεί να προκαλέσουν ξηρότητα και ερεθισμό.
 • Να αποφεύγετε το τρίψιμο της περιοχής κατά το στέγνωμα. Προσπαθήστε να πιέζετε όσο πιο μαλακά μπορείτε με μια αφράτη πετσέτα. 
 • Χρησιμοποιήστε μια ενυδατική κρέμα και απλώστε τη στην περιοχή 2-3 φορές τη μέρα. Ζητήστε από τον γιατρό σας να σας προτείνει την κατάλληλη. 
 • Αποφύγετε το ταλκ
 • Αποφύγετε την αποτρίχωση στην περιοχή ακτινοβόλησης (κερί, laser). Προτείνουμε σε περίπτωση που θέλετε να ξυριστείτε να προτιμήσετε ηλεκτρικό ξυράφι, ενώ αντενδείκνυται η χρήση After Shave στην περιοχή ακτινοβόλησης για τους άντρες. 
 • Αποφύγετε τις  πολύ υψηλές ή πολύ χαμηλές θερμοκρασίες (πάγος στην περιοχή που ακτινοβολείται, θερμοφόρες κλπ.).
 • Προστατέψτε το δέρμα σας ενώ κάνετε δουλείες. Αν δέχεστε ακτινοθεραπεία στην περιοχή των χεριών ή χαμηλά στους ώμους, προτείνουμε να προστατεύετε τα χέρια σας όταν κάνετε δουλειές όπως το πλύσιμο των πιάτων
 • Αποφύγετε την άμεση έκθεση στον ήλιο στην περιοχή που βρίσκεται υπό θεραπεία. Εάν πρέπει να βγείτε έξω, χρησιμοποιήστε αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας. 
 • Προτιμήστε τα ρούχα σε φαρδιά γραμμή, ιδανικά τα βαμβακερά.  Γιακάδες, τιράντες ή στηθόδεσμοι με μπανέλες μπορεί να προκαλέσουν αντίδραση στο δέρμα που ακτινοβολείται αν τρίβονται πάνω σε αυτό.
 • Αποφύγετε το κολύμπι σε πισίνες που περιέχουν χλώριο. 
 • Σε καμία περίπτωση ΜΗΝ ξεπλύνετε τις κουκκίδες της ακτινοβολίας. Αυτές χρειάζονται για τη σωστή τοποθέτηση στο μηχάνημα.

 

Μετά την ολοκλήρωση της Θεραπείας

Ακόμα και μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας σας, είναι πιθανό να έχετε ακόμα κάποιες ανεπιθύμητες ενέργειες, γι’ αυτό και θα πρέπει να παρακολουθείτε το δέρμα σας για σημάδια αλλαγής. Κάποιες παρενέργειες μπορεί να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες ή μήνες μετά την τελευταία σας θεραπεία με ακτινοβολία, ακόμα και αν δεν είχατε παρενέργειες κατά τη διάρκεια της θεραπείες. Μη διστάσετε να επικοινωνήσετε με τον Ακτινοθεραπευτή Ογκολόγο σας ή με τον Ειδικό Δερματολόγο που σας παρακολουθεί, αν δείτε κάποια αλλαγή στο δέρμα σας. 

Επιπλέον, είναι σημαντικό να γνωρίζετε ότι μετά την ολοκλήρωση της ακτινοθεραπείας το δέρμα που έχει εκτεθεί στην ακτινοβολία μπορεί να είναι πιο ευαίσθητο στον ήλιο. Αυτό σημαίνει πως για κάποιο διάστημα θα πρέπει να συνεχίσετε να προστατεύετε το δέρμα σας.

 • Χρησιμοποιήστε αντηλιακό με δείκτη προστασίας SPF 50 ή και υψηλότερο στην περιοχή που έχει ακτινοβοληθεί. Ένα αντηλιακό με δείκτη SPF 30 απορροφά περίπου το 97% της ηλιακής ακτινοβολίας, ενώ ένα αντηλιακό με SPF 50 περίπου το 98%. Κανένα αντηλιακό δεν σας προστατεύει 100% από τον ήλιο γι’ αυτό και είναι προτιμότερο να επιλέγετε σκιερά μέρη. 
 • Εφαρμόστε το αντηλιακό σας 30’ πριν την έκθεσή σας στον ήλιο
 • Όταν είστε έξω, ανανεώστε το αντηλιακό σας κάθε 2 ώρες ή και συχνότερα σε περίπτωση που έχετε κολυμπήσει ή ιδρώσει πολύ. 

 

Τέλος, να θυμάστε ότι το δέρμα που έχει ακτινοβοληθεί μπορεί να είναι πιο ξηρό σε σχέση με το πώς ήταν στο παρελθόν. Ακόμα και αν οι παρενέργειες έχουν εξαφανιστεί, φροντίστε να ενυδατώνετε την περιοχή καθημερινά με ενυδατικό γαλάκτωμα της επιλογής σας.

Τα ιατρεία μας
Δευτέρα -Τρίτη - Τετάρτη 15.00-20.00 κατόπιν ραντεβου